Konkurransen om å være den beste lavkarberen....

Vær så snill og forstå hva jeg mener med dette, jeg er ikke ute etter å ta noen... typisk blogger-refleks, livredd for at noen skal misforstå eller føle seg truffet. Så alt må poengteres :-)

Jeg ønsker bare å skrive litt om temaet, og den konkurransen (i hermetegn) om å være den beste lavkarberen. Altså, nå tror jeg ikke det er noen konkurranse ute å går, mellom de som spiser lavkarbo. Jeg tror heller at det er misforståelser, eller bare veldig mange sterke meninger. Felles for ALLE som spiser lavkarbo er at man kutter sterkt ned på karbohydrater, men det betyr IKKE at alle spiser det samme på lavkarbo. Er du nybegynner blir du kanskje forvirret av det jeg nettopp skrev, eller så har du blitt forvirret uendelig med ganger allerede. Om du fortsetter å lese, kan det kanskje gå et lys opp for deg. Ting ser kanskje ikke så sort hvitt ut lenger, og kanskje du finner det mindre komplisert og vanskelig.

Det ER mange sterke meninger rundt hva man kan spise og ikke spise på lavkarbo, de sterkeste meningene finnes kanskje blant de som er skikkelig hardcore. De som lever skikkelig strengt, og lever og ånder for ketose. Nå sitter ikke jeg her og sier at disse menneskene er tullete, for dem som lever og ånder for å være streng, er dette høyst riktig. Poenget er heller at det finnes MANGE flere måter å spise lavkarbo på, enn den strengeste varianten.

Mange nybegynnere, spørr mere erfarne om råd. Det er naturlig og det er lurt å forhøre seg, men om du spørr en annen lavkarber om HVA du skal spise.... da kan det være du får feilt svar for deg. Jeg ville unngått å høre på ALT en annen lavkarber forteller deg, det er flott å spørre om råd. Flott å spørre om ting man er meget usikker på, flott å hente ferdige ukesmenyer fra min blogg eller andres blogg. Men ikke fall i fellen og tro at sånn som andre forteller deg MÅ du spise, eller så er du mislykka i lavkarboverden. Det er slett ikke sånn det er, det finnes ikke en enkelt sannhet om hva lavkarbo er.

Her ser dere lavkarbo brødskiver, men det er ikke hjemmebakt med minst mulig karbo. Det er et Kjøpe brød fra Coop som heter Fiber og Frø, og har i underkant av 20 gram karbo pr. 100 gram. De som lever strengest etter lavkarbo ville tatt beina fatt og løpt, som om det var pesten. Dessuten inneholder det gluten/hvete og mange ville løpt pga. det.

For en nybegynner kan kaoset være komplett allerede her, for den sa at det må jeg ikke finne på å spise, mens han spurte kan man spise det da? Hun sa at det er opp til deg selv, og som nybegynneren står du igjen med ubesvart spørsmål. Kan- kan ikke ? Du har fått et svar av alle varianter, og er like forvirret.
Dette gjelder spesielt om du spørr i et forum vel og merke, et spørmål gir tusen svar.

Dette er bare et av tusen eksempler, på hvor forskjellige lavkarbere er. Grønnsaker er en annen ting, noen skyr grønnsaker som kommer over 4-5 gram karbohydrater pr. 100 gram. Noen spiser fritt og så mye de vil, av det som vokser over jorden. Noen spiser til og med litt poteter og søtpoteter, noen unner seg til og med litt frukt. Mens andre knapt unner seg bringebær, spiser noen så mye bær de lyster- uansett hvilke bær det er.

Noen spiser mørk sjokolade 70% med sukker, men lav GI. Noen får panikk bare de ser sukker og går for sukkerfritt utelukkende. Noen tar derimot total avstand fra alt som smaker søtt, og kutter det ut. Noen lager mange ting som etterligner det de spiste før, andre venner seg til det nye kostholdet og synest det er greit å gi avkall på det som var.

Hvem vet, kanskje du som nybegynner bare blir mere forvirra av dette innlegget mitt. Så for å unngå det, får jeg komme til poenget mitt.
DU må tenke etter hvordan DU vil leve, hva føles greit for DEG? Felles for alle lavkarbere er å kutte drastisk ned på karbohydrater, og de fleste ligger under 100 gram karbo totalt om dagen. Men da skjønner du sikkert at her er det stort spillerom, for DEG å leke deg på. Når man skal endre sin livsstil (for jeg regner med det er det man ønsker, og ikke bare en kort kur... for det funker IKKE), så er det veldig viktig at nettopp DU velger en stil du kan leve med. Lavkarbo betyr ikke at man ikke kan spise poteter, ikke sukker og ikke hvetemel. Det betyr at du må kutte betraktelig ned på dette, men det er ikke sånn at alt er ødelagt om du jevner en saus med ørlite hvetemel. Det er ikke sånn at du har ødelagt alt, om du kjøper en pose saus med 2 gram sukker i. Du har ikke feila totalt om du velger å spise en kiwi en dag, eller en mørk sjokoladebit med sukker.

Det er bare en ting du må huske på når du velger lavkarbo, finn DIN stil. Holdt deg under 100 gram karbohydrater pr. dag, og hold deg til DIN plan. Hoppe av og på lavkarbo er ikke lurt, bare for å ha det sagt. Det er heller ikke lurt å konsentrere kosten om det som smaker søtt, eller spise for MYE av sukker, hvetemel ol. Da er liksom vitsen borte, og du kan heller holde på det kostholdet du har fra før. Poenget er at en potet en gang i ny og ne, ikke fucker opp hele greiene. Et gram sukker totalt i en stor prosjon, dreper deg ikke. Man kan ikke høre på alt og alle, i ALT. Få gjerne råd og informasjon om lavkarbo, men etterhvert som du kommer inn i livsstilen må du ta et personlig standpunkt på hvor du vil ligge hen. Jeg ligger på rundt 50 gram karbo, litt i pluss/minus noen ganger. Poenget er at det nivået passer meg, mens andre vil mene det er ALTFOR mye for eks.

Jeg spiser lavkarbo brød ferdig kjøpt, fordi MIN kropp synest det er greit. Mens andre ikke vil røre det en gang... Er du fremdeles usikker kan du ta å lese deg opp på de forskjellige stilene, ketose, fedon, skaldeman, atkins ol. Så velge den du synest passer deg best, og holde deg til den. Å spise lavkarbo er ikke en konkurranse i å være den beste lavkarberen, å spise lavkarbo handler mere om at vi finner vår egen måte og felles trekkene er de samme. Mindre karbohydrater, for et sunnere liv!

12 kommentarer

Keths!

16.08.2014 kl.12:24

Titter innom for å ønske deg en fin lørdag! :))

Krstine

16.08.2014 kl.13:36

Veldig mange med forskjellige meninger innen lavkarbo. Jeg begynte først med streng lavkarbo, fordi jeg ville få kiloene raskt unna.

Nå som jeg er fornøyd med vekta, så er jeg litt mindre nøye med de "sunne" karboene, som frukt og grønnsaker. Det er heller ikke verdens undergang om jeg spiser litt grovbrød, om jeg er på farta. Og jeg koser meg med kaker, om jeg er i selskap. Tenker det er hva man gjør i lengden som teller. Kan ikke være helt nazi på hva jeg spiser hele tiden, for det er det umulig å leve på i lengden for min del:-)

Stine

16.08.2014 kl.13:39

Meget viktig poeng du får fram her :)

Charlotte

16.08.2014 kl.13:41

Så enig :) Det finnes ikke noe fasit og man blir mer og mer dreven etterhvert på hva som funker for deg og ikke :) her spiser vi innimellom lavkarbo brødet fra Rimi. 6,7 g karbo pr 100g. Veldig godt. Selvom jeg ikke spiser dette til hvert måltid, så er det deilig å ha innimellom til frokost :)

Kjellaug

16.08.2014 kl.13:53

Dette er det beste eg noensinne har lest!!! Er så enig med deg.

Ha ein go dag videre😊

Lavkarbotips

16.08.2014 kl.15:31

Kristine: Ja, det er nettopp det, hva man føler man kan leve godt med selv. :-)

Lavkarbotips

16.08.2014 kl.15:31

Ditt svar:

Kristine: Ja, det er nettopp det, hva man føler man kan leve godt med selv. :-)

Lavkarbotips

16.08.2014 kl.15:32

Kjellaug: takker, og ønsker deg en strålende dag du også :-)

Lavkarbotips

16.08.2014 kl.15:33

Charlotte: Ja, man lærer seg selv å kjenne, og hva man trives med :-)

Lavkarbotips

16.08.2014 kl.15:34

Stine: Tusen takk :-)

Ninni

16.08.2014 kl.20:59

Flott innlegg:=) Jeg er kresen med stor K og spiser mest kjøtt, kjøttdeig, kjøttpålegg, ost, majones, smør og egg. Egget må være stekt, IKKE kokt for da brekker jeg meg. Av grønnsaker liker jeg best agurk og tomat og blomkål. Jeg holder meg 100% unna alt som har med søtt å gjøre, men det er bare noe jeg gjør for meg selv. Har ingen problem med andres kosthold:)

Jeg spiser kansje strengt i andres øyne, men dette er stort sett det jeg liker:p + jeg gikk på en kjempesmell tidliere i år og pådro meg både sukker og karboavhengighet noe jeg aldri aldri aldri vil tilbake til..uff! Ha en flott helg videre!

Lavkarbotips

16.08.2014 kl.22:15

Ninni: Stor respekt for ditt of andres kostholds valg jeg også :-) Virker som om det passer ypperlig for deg, det er det som teller!

Izayoi

18.08.2014 kl.09:50

Jeg tror det er sånn med det aller meste jeg. Man kan finne inspirasjon fra andre, men det som funker for akkurat deg, det må du nesten bare finne ut av helt selv. Det hjelper ikke hva som funker for "alle andre" :)

Lavkarbotips

18.08.2014 kl.10:50

Izayoi: Er så enig :-)

Skriv en ny kommentar

Lavkarbotips

Lavkarbotips

31, Ørsta

Jeg er en jente, som er forlovet med verdens nydeligste mann. Skal blogge hovedsaklig om det å leve en lavkarbo livsstil. Målet er å bygge opp en god blogg, med gode lavkarbo tips, og ikke minst mange oppskrifter.Jeg har mistet over 50 kilo ved å legge om livsstilen min, helt uten slankeoperasjon. Å blogge om lavkarbo vil gi god inspirasjon for meg selv, og forhåpentligvis også for andre. Jeg er ingen direkte spesialist, men deler mine egne personlige erfaringer. Det kan godt dukke opp noen innlegg i ny og ne om helt andre ting også:-)Håper du finner noe du får nytte av. Spørsmål til meg, eller sponsor henvendelse? Jeg kan kontaktes på lavkarboforlivet@live.no

alleoppskrifter.no

Kategorier

Arkiv

hits